Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (2024)

Barbie

Margot Robbie schittert als Barbie

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

byTom Van Stam

Geüpdatet op 12 januari 2024 12:56

Geplaatst op 19 juli 2023 14:24

Barbie draait vanaf vandaag in de bioscopen en belooft een van de grootste hits van het jaar te worden. Regisseur Greta Gerwig boekte eerder al successen met Lady Bird en Little Women alvorens ze mocht werken aan deze potentiële blockbuster.

Dit is een spoilervrije review van Greta Gerwig's Barbie.

Buitengewoon schrijversduo

Een film rondom Barbie die zich ook nog eens moet richten op een publiek dat niet enkel uit kinderen bestaat, dat kun je wel overlaten aan topregisseur Greta Gerwig. De eerste films waar Greta Gerwig als regisseur aan werkte waren stuk voor stuk een succes en schuren misschien al wel tegen moderne klassiekers aan. Het is dus niet gek dat nu juist Gerwig de kans krijgt voor zo'n grote film als Barbie, compleet met een bijbehorende sterrencast.

Gerwig schreef de film over het poppenmerk van Mattel samen met Noah Baumbach, ook geen onbekende binnen Hollywood. Baumbach werd al voor drie Oscars genomineerd. Hoewel hij nog niet wist te winnen maakte met name zijn werk aan Marriage Story uit 2019 veel indruk op mij en de rest van de wereld. Andere belangrijke werken waar hij aan schreef zijn The Life Aquatic with Steve Zizou en Fantastic Mr. Fox. Dat is pas het begin van een gigantische zegereeks. De match met Gerwig is ook geen onbekende. Samen maakten ze cult klassieker Frances Ha, alleen toen waren de rollen omgedraaid. Baumbach met de regie in handen en Gerwig als trouwe partner aan de schrijverstafel. Heel vergezocht is die samenwerking overigens niet, in het echte leven zijn de twee ook partners.

Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (2)

Mocht je niet weten wie het brein achter Barbie is, dan zou je bijna denken dat de film niets meer is dan een grote reclamespot. Dat is dus niet het geval, want de film kent enorm veel diepgang en is een werkelijk lust voor het oog. Zodra de film start wordt de kijker al direct getrakteerd op een prachtige set, die vol zit met vernuftige verwijzingen. Er is heel wat tijd en aandacht uitgegaan naar het opbouwen van de set, waar heel wat materiaal voor nodig is geweest. Op een bepaald moment was het zelfs zo erg dat het maken van Barbie bij heeft gedragen aan een wereldwijd tekort aan fluorescerende roze verf, zo werd onthuld aan Architectural Digest. Dat is niet de enige kleur roze die er te vinden is in Barbieland. Bedenk vijf verschillende kleuren roze in je hoofd en ze zijn allemaal ongetwijfeld in deze film terug te vinden. De set doet bij tijd en wijlen denken aan een soort zoekpuzzel, waarbij je in iedere scène weer iets nieuws ontdekt.

Cera vertolkt deze rol op briljante wijze en brengt het nodige stukje comedy naar de film.

In de wereld van Margot Robbie's Barbie is alles hoe het zou moeten zijn. Barbie kan ieder beroep uitvoeren dat er maar te bedenken is. Dokters, wegwerkers of zelfs de president. Je kunt het zo gek niet bedenken. Daarnaast heb je natuurlijk Ken. Ken wordt gespeeld door een briljante Ryan Gosling. Tegelijkertijd wordt Ken ook gespeeld door andere supersterren als Simu Liu (Shang-Chi), John Cena (Peacemaker) en Ncuti Gatwa (Sex Education). Barbie wordt natuurlijk ook niet alleen gespeeld door Margot Robbie, al staat haar verhaal wel centraal. Ook in de rol van Barbie komen supersterren als Emma Mackey (Sex Education) en zelfs Dua Lipa voorbij. En dan is er natuurlijk nog Allan. Allan is gewoon Allan, gespeeld door Michael Cera. Cera vertolkt deze rol op briljante wijze en brengt het nodige stukje comedy naar de film. Allan is gebaseerd op een pop uit 1964 die werd uitgebracht en de vriend van Ken is. Zo zit de film verder ook bomvol met verwijzingen naar de geschiedenis van Barbie, wat voor de superfans van de poppen een leuk extraatje is.

Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (3)

Een geweldige Margot Robbie

Mocht je helemaal niets met de poppen hebben, geen zorgen. Dat heb ik zelf in principe ook niet, maar toch is het een interessante film die door belangrijke thema's loopt als ouder worden, schoonheidsidealen en representatie van vrouwen. Dit alles doet het aan de hand van Margot Robbie, waarvan we vooraf misschien een klein beetje waren vergeten hoe goed ze eigenlijk is als acteur. Ze toont zich in Barbie op een komische manier door middel van uitstekende timing, maar bij wijlen ook als breekbaar in de emotionele momenten die de film rijk is. We noemden net al even de rol van Michael Cera, maar hij is zeker niet de enige die het komische aspect van Barbie naar voren weet te brengen. Er zitten bijzonder goede grappen in en alleen daarvoor is het al de moeite waard om voor deze film een bezoekje te brengen in de bioscoop, naast natuurlijk het prachtige Barbieland.

Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (4)

De film duurt bijna twee uur en kent voornamelijk een intro en een slotstuk dat onwijs aangrijpend is. Vanwege het middenstuk dat een klein beetje inkakt gaat dit voor mij niet de beste film van het jaar worden, maar ik heb mij er zeker wel mee vermaakt. Juist door de interessante thema's en de sterke humor is het toch een film waar je langere tijd over na kunt denken zodra je deze gezien hebt. Het verhaal had voor mij nog wel wat interessanter gemogen, maar het zit op een uitstekende manier in elkaar. Barbie bevat trouwens een catchy soundtrack. Deze wordt veelal op musical-achtige wijze gebracht. Daar ben ik minder enthousiast over, maar ik snap dat het op deze manier in de film past. Het voelt in die zin niet geforceerd en het zit slechts spaarzaam in de film.

Barbie is zoals ik net al zei niet de beste film ooit, maar dat hoeft ook zeker niet. Het heeft voor iedereen wel wat te bieden, zelfs als je niets met de poppen uit de titel hebt. Het is werkelijk genieten hoe Margot Robbie en Ryan Gosling acteren, het zit vol met eindeloos veel referenties en de humor van Barbie is on point. Eén ding is deze zomer wel zeker, we leven de komende tijd in een Barbie World.

Het oordeel

Barbie is een bijzonder vermakelijke film van regisseur Greta Gerwig die zich niet alleen op kinderen richt, maar ook op een ouder publiek. De talloze dubbelzinnige grappen en de betrokkenheid van Noah Baumbach als co-schrijver geven de film een volwassen en vermakelijke twist. Margot Robbie schittert als Barbie en het kleurrijke Barbieland zorgt voor een oogstrelende ervaring. Hoewel het middenstuk enigszins inkakt, worden belangrijke thema's zoals ouder worden en representatie van vrouwen goed behandeld. De humor en eindeloze referenties maken Barbie een film die je deze zomer gezien moet hebben.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie

7.5

Goed

Barbie is een vermakelijke film die zowel kinderen als een ouder publiek aanspreekt dankzij de dubbelzinnige grappen en volwassen twist. Margot Robbie schittert als Barbie en het kleurrijke Barbieland is een lust voor het oog.

byTom Van Stam

Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (6)

Gerelateerde artikelen

1dag, 23uur Comments Assassin's Creed Magic the Gathering-set nu te koop op Amazon

1week, 5dagen Comments Amazon Luna en bijbehorende controller uitgebracht in Nederland

1maand, 1week Comments Netflix CEO denkt dat Barbenheimer net zo goed op zijn platform kon werken

3maanden, 3weken Comments Greta Gerwig wil Barbie 2 maken, maar daarvoor moet nog veel gebeuren
IGN Benelux Podcast Livestream
Reacties
Barbie Review – Margot Robbie schittert als Barbie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5287

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.